+31 (0)6 21 37 19 52 hello@manacreativestudio.com

Welk kind houdt niet van sprookjes? Ik stond altijd enorm te popelen om weer naar bed te gaan, omdat ik dan nog een verhaaltje kreeg. En dan vooral zo eentje uit het grote sprookjes boek. Eigenlijk omdat ik er al snel achterkwam dat sprookjes langer waren dan gewone verhaaltjes. Dus dan kon ik nog nét wat langer opblijven. Maar ook omdat er iets magisch was aan sprookjes. En nog steeds als je het mij vraagt. 

De verbeelding van een kind is nog zo ongelofelijk groot, is nog niet verpest, platgeslagen. Kinderen zijn ontzettend creatief en laten zich door niets en niemand tegen houden in hun fantasieën. ‘Kan niet, mag niet, is niet’ komt niet voor in je vocabulaire. Dan durf je nog te dromen. Groot te dromen.

Je kon alles worden, alles wat je wilde. Piloot, een rockster met een eigen band en in je wildste dromen versla je alle slechte monsters die op je pad komen. Meisjes dromen van mooie jurken, grote kastelen en hun prins op het witte paard. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Alles kan, als je er maar écht in gelooft

Als je je ogen maar hard genoeg dicht kneep en het graag genoeg wilde, dan was het zo. Dan kon het. Dan kon alles, als je er maar écht in geloofde.

Sinterklaas, de Kerstman en de tandenfee. Zeg nou zelf, ze waren zó echt dat je ze kon aanraken. Als kind durf je te dromen en durf je te geloven. Maar dan groei je op, je wordt volwassen. En je leert snel genoeg dat sprookjes niet echt zijn, dat je realistisch moet blijven en dat bepaalde dingen gewoon niet kunnen.

En dan groei je op…

Vertrouwen in je grootste fantasie, dat alles mogelijk is, wordt snel genoeg kei hard van je harde schijf verwijderd. En voor veel mensen betekent dat inderdaad dat ze ophouden te geloven. Dat ze snel denken ‘dat kan ik niet’ of ‘dat is te gek voor woorden.’ ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.’

Waar gaat jouw hartje sneller van kloppen?

Maar als je het mij vraagt heeft diep van binnen iedereen een wens, een droom. Als ik je nu vraag om er écht eventjes voor te gaan zitten. Om vijf minuutjes de tijd de nemen om te voelen wat jouw grote droom is. Wat jij het liefst zou willen. Op welke manier je jouw leven nét even wat mooier kan maken. Meer succes, plezier of geluk in je leven. Wat je graag nog zou willen bereiken, wat je het liefst zou bijdragen of waar je de meeste voldoening uit haalt.

Waar jouw hartje sneller van gaat kloppen, waar jouw ziel een vreugdesprongetje van zou maken.

Wat waren jouw eerste grote dromen?

Dan is er vast wel iets lijkt me zo. Wat wilde je bijvoorbeeld worden toen je nog klein was? Waar droomde je toen van? Is dat misschien nog steeds zo? Of is er iets anders dat je nog niet hebt durven dromen? Nog niet hebt durven delen? Als je nu nog maar een jaar te leven zou hebben, wat zou je dan nog graag willen?

En ik nodig je uit om nu even niet naar dat stemmetje van binnen te luisteren. Ik kan dat niet. Ik heb dat niet. Ik ben niet zo. Dat stemmetje zorgt er al jaren voor dat je stopt. Je stopt met dromen, je stopt met proberen, je stopt met leven. Écht leven.

Het begint met vertrouwen

Maar wat als dat stemmetje nou eens ongelijk heeft? Wat als ik je vertel dat het niet klopt wat hij zegt. Het is niet waar! Echt niet. Wat als je dat stemmetje nu eens niet gelooft. Wat als je gewoon eens gaat geloven dat het wel kan, dat het wel mag, dat jij dat wel bent. Dat je er weer op durft te vertrouwen dat jouw dromen – groot of klein – uit kunnen komen. Als je maar hard genoeg wilt.

En als je dan hard genoeg wilt en vertrouwen in jezelf hebt dat het kan. Dan kunnen er eigenlijk maar twee dingen gebeuren. Je kunt zitten wachten totdat er misschien iets in je leven verandert waardoor je gelukkig wordt. Misschien ben je wel zo’n bofkont en gebeurt er iets heel moois.

De eerste stap om je dromen waar te maken

Maar je kunt ook zelf een eerste stap maken. Een eerste, klein stapje in de richting van je droom. De touwtjes in handen nemen en een leven maken zoals jij dat wil. Als jij wilt dat er iets verandert in je leven, als jij je droom wilt waarmaken, dat kun je daar ook zelf iets voor doen. Je kunt ervoor kiezen om een beter persoon te worden. Iemand die positief is, zelfvertrouwen heeft en gedreven is om wat van zijn leven te maken.

Misschien voelt dat nog even niet zo, maar iedereen kan groeien. Als je maar gelooft. Jij kan je dromen waarmaken en daar kun je vandaag mee beginnen. En misschien ontdek je wel dat jouw sprookje net wat anders is dan je hoopt of verwacht. En dat is okay. Maar doe mij een lol en volgende keer als je een droom hebt, stel jezelf dan gewoon de vraag ‘waarom niet’?

 


Heb jij een grote droom? Of misschien wel een hele kleine? En geloof je erin dat deze dromen ooit uitkomen? Waarom wel of waarom niet?