+31 (0)6 21 37 19 52 hello@manacreativestudio.com

Eerbetoon aan Zarah

Heb jij dat ook wel eens, dat je goede raad geeft aan een vriend of vriendin en dat je nog tijdens de spraakwaterval van wijze woorden – oh my Buddha, waar haal ik ze vandaan –  zo maar opeens een eureka ervaring hebt. En je denkt ‘hmm, dat gaat eigenlijk over mij’?

Misschien is dus de raad die je aan een ander geeft wel gewoon een reflectie van wat je zelf moet leren. En misschien kan dat ook wel niet anders, omdat je eigenlijk alleen maar naar je eigen film van het leven kijkt.

Ik heb het in ieder geval regelmatig. Dat als ik eerlijk en oprecht in de spiegel kijk, ik niets anders kan dan toegeven dat de wijze raad eigenlijk voor mezelf is bedoeld. Of dat ik er in ieder geval ook iets van kan leren. Dat het me helpt om – stukje bij beetje – het geheim van het leven verder te ontrafelen.

Zo ook in het recente verleden, nog niet zo lang geleden. Holy guacamole. De lessen die je je petekindje van één leert en die ik eigenlijk tegen mezelf aan het vertellen was.

Het prinsesje – we noemen haar voor het gemak Zarah, want zo heet ze ook – staat. Ze kan zichzelf al in staande positie brengen. Het is wat wobbelig, maar het kan ermee door. Stapjes maakt ze nog niet. Mooi, daar kan tante Inge misschien wel een filosofisch, didactisch sausje overheen gooien.

Levensles #1: De dans van het leven

Lieve Zarah, om vooruit te komen in het leven moet je wel stapjes maken. Naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts. Maakt niet uit. Stapje voor stapje kom je er wel. Maar bedenk ook, wanneer je één stapje vooruit doet en twee terug, dan noemen we dat een chachacha. De pessimisten en realisten op deze wereld zullen je waarschijnlijk wijs willen maken dat dit achteruitgang is. Wat je ook doet, geloof ze niet, lieve Zarah.

Levensles #2: In stilte vooruit komen

Om je meteen alvast kennis te laten maken met de complexiteit en paradoxaliteit van het leven (je hoeft deze woorden niet meteen goed uit te kunnen spreken hoor, kunnen we even op oefenen!), het volgende briljante inzicht. Je hoeft natuurlijk niet altijd stapjes te maken om vooruit te komen. Je kunt er ook voor kiezen om even pas op de plaats te maken. Mindful in het moment aanwezig zijn. En wanneer je je focus dan naar binnen keert, noemen we dat mediteren. Ook dit kan je verder helpen in het leven en zo kom je dus tóch vooruit.

Levensles #3: De cirkel is rond

Om de verwarring nog wat groter te maken: pas op de plaats maken doen we grappig genoeg meestel wel zittend, in lotushouding of kleermakerszit. In ieder geval niet met zo’n prachtige, stoere Pumaatjes aan. Toch bestaat er ook een staande variant; de loop meditatie noemen we dat. Maar hiervoor moet je dan weer wél stapjes maken. Wat ons weer terug brengt bij levensles #1.

 


Wat is de beste goede raad die jij ooit aan iemand hebt gegeven? En… wat zegt dat over jou?